Zonnepanelen voor bedrijven

Eén van de diensten die Reindonk Energie & Co bedrijven biedt, is het voorzien van een commercieel advies. Onze energieadviseurs zijn kundig, onafhankelijk en hebben sterke wortels in de regio. Afgelopen maanden hebben we Vullings Metaal mogen ondersteunen in de realisatie van de zonnepanelen op de bedrijfsdaken in Horst. André Derksen, één van de bestuursleden van Reindonk Energie, vertelt in deze blog meer over deze succesvolle samenwerking.

André: “Het eerste wat ik ’s morgens doe is een stukje wandelen met de hond. Regelmatig kom ik dan John Vullings, directeur van Vullings Metaal, tegen. Vaak praten we wat over auto’s, werk en ook duurzame energie werd steeds vaker een onderwerp.

Zelf hebben we allebei zonnepanelen op het dak van ons huis, op het bedrijfsdak van Vullings Metaal lagen deze er echter nog niet. John wilde wel, maar de energie is voor hun zo goedkoop, dat dit geen rendabele business-case zou opleveren. Dacht hij…”

Wat bij Vullings Metaal het geval was, is bij veel bedrijven het geval. Door het hogere energieverbruik zitten bedrijven al gauw in de derde zone van de energiebelasting en die kosten zijn erg laag. Hierdoor lijkt duurzame energie niet rendabel. Om deze reden heeft de overheid de SDE+ subsidie in het leven geroepen voor klanten met een grootverbruik aansluiting. De SDE+ subsidie geeft, gedurende 15 jaar, een bepaald bedrag per opgewekte kWh. Hiermee wordt het zogenaamde onrendabele gedeelte weggenomen en ontstaat een valide business case.

Directeur John Vullings was nog niet op de hoogte van deze regeling. Reindonk Energie heeft hem hier verder over ingelicht en eind 2016 werd de samenwerking officieel gestart en de subsidie aangevraagd. In maart 2017 werd de subsidie verleend en de realisatiefase gestart. Reindonk Energie heeft gedurende de realisatie van het project Vullings Metaal begeleid.

Voor een bedrijf als Vullings Metaal is het erg voordelig om met een partij als Reindonk Energie samen te werken. Voor bedrijven zijn dit soort projecten vaak een eenmalige actie, wat veel tijd en energie vraagt om zelf in de materie verdiept te raken. Met ondersteuning van Reindonk Energie weten ze welke stappen en in welke volgorde ze moeten nemen.

In het project voor Vullings Metaal hebben we bij een drietal leveranciers offertes opgevraagd en vergeleken. Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Vergelijk het met een offerte-aanvraag voor bijvoorbeeld een kilo appels; je krijgt drie offertes: één voor een kilo Goudrenetten, één voor een kilo Elstar en één voor een kilo Jonagold. Allemaal kwalitatief goede appels, maar welke het best is, hangt af van wat je er mee wilt doen. Samen hebben we de keuze gemaakt.

Voordat er daadwerkelijk gestart kon worden, moest eerst door een constructeur bepaald worden of het dak sterk genoeg is. Helaas was in het geval van Vullings Metaal niet het hele dak geschikt en zijn op die delen geen panelen geplaatst. Daarnaast moet de netbeheerder worden ingeseind om te beoordelen of de hoeveelheid stroom teruggeleverd kan worden. Dit laatste is vooral een formaliteit. Vullings gaat namelijk 95% van de opgewekte stroom zelf gebruiken. Om voor subsidie in aanmerking te komen zijn er ook speciale elektriciteitsmeters geïnstalleerd.

Bovenstaande proces van voorbereiding en realisatie is volledig door Reindonk Energie opgepakt. We hebben Vullings Metaal hierin zo veel mogelijk ontzorgd en ondersteund. Het is een mooi voorbeeld waarbij wij als Reindonk Energie onze expertise voor een Horster bedrijf hebben kunnen inzetten. Op deze manier kunnen wij bedrijven helpen met de realisatie van zonnepanelen op hun bedrijfsdak.

Mooi om te vermelden dat we inmiddels eenzelfde traject gestart zijn voor Christiaens Group in Horst. Hier is inmiddels ook subsidie verleend en zitten we in de voorbereidingsfase. Daarnaast hebben we voor Museum de Locht in Melderslo onlangs ook subsidie aangevraagd. Zij willen zelfvoorzienend worden in elektriciteit.

Het doet ons goed om te zien dat er reeds projecten lopen en volgen. We houden ons aanbevolen om te assisteren bij zulke werkzaamheden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.