Noise Energy Wall Rail America (NEWRAIL)

Zonnepanelen aanbrengen op geluidschermen is een nieuw en grensverleggend idee. Daarom is er nog onderzoek nodig naar de beste methode. Daarin voorziet het innovatieproject NEWRAIL. Dit is een initiatief van ProRail in samenwerking met Reindonk Energie & Co, gemeente Horst aan de Maas, TNO en de Haagse Hogeschool. Het doel is om samen ervaring op te doen met, en meer inzicht te krijgen in de technische mogelijkheden en risico’s van het toepassen van zonnepanelen. Zowel aan de spoorzijde als de niet-spoorzijde van de schermen.

Zonnepanelen op geluidschermen kunnen veel energie opbrengen. De geluidschermen langs het Nederlandse spoor kunnen bijna negenduizend huishoudens van energie voorzien en kunnen daarmee bijdragen aan de lokale energietransitie waar gemeente Horst aan de Maas voor staat.

Energie is een streekproduct…

De opgewekte stroom van de zonnepanelen gaat naar het elektriciteitsnet. In het geval van America zal dat het netwerk van Enexis zijn. De NEWRAIL-partijen brengen dat allemaal in kaart en doen onderzoek naar een optimale opbrengst (kosten en baten) van de zonnepanelen. Doordat Reindonk Energie & Co de stroom aan de buurt levert, ontstaat er een soort streekproduct: ‘Americaanse Stroom.’ Omwonenden kunnen  participeren in de energieopbrengst.

Status
Het onderzoek, door NEWRAIL (Noise Energy Wall Rail America in Limburg), wordt in 2021 uitgevoerd bij nieuwe geluidschermen langs het spoor in America, gemeente Horst aan de Maas.

Benieuwd naar meer informatie? Bekijk dan de brochure.

Vragen?

Heb je een vraag voor ons? Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven van de voortgang? Of wil je deelnemen aan dit project? Neem dan contact met ons op of schrijf je in voor de nieuwsbrief.