Interview Gert Billekens

 “In de landbouw wereld is het heel gebruikelijk om te werken in coöperaties. Die gedachte spreekt me erg aan. Samen iets oppakken. Dan kom je verder dan als eenling.” Gert Billekens komt van een boerenfamilie en is zodoende ook in het boeren bedrijfsleven gerold. In 1981 kreeg hij de kans om een ruilverkavelingsboerderij te beginnen in de melkveehouderij. Tegenwoordig heeft hij een geitenhouderij met ruim 3.000 geiten en een akkerbouwbedrijf met 40 hectare. Daar buiten zet hij zich in voor duurzame energie en is hij lid van energie coöperatie Reinkdonk Energie & Co en Zuiderwind.

“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen zoals het milieu.”, stelt Gert. “Toen ik 14 jaar was maakte ik mijn werkstuk over het milieu. Ook techniek spreekt mij erg aan, bijvoorbeeld hoe een dynamo werkt. Het draait en daar komt stroom uit voort, dat zou je kunnen gebruiken voor het aansturen van windmolens. Windmolens werden in die tijd gebruikt voor het leegpompen van polders of het malen van graan. Toen dacht ik; die energie kun je ook anders benutten.”

ZET DIE WINDMOLEN MAAR IN MIJN TUIN!

“Een eigen windmolen bij mijn boerderij, dat is mijn droom.” Ongeveer 20 jaar geleden zag Gert verschillende solitaire windmolens oppoppen bij boerderijen in het noorden. Eigen stroom opwekken leek hem ook ideaal. “Toen begon mijn interesse in windmolens. Ik wilde zelf ook graag een windmolen neerzetten, maar dat was helaas niet mogelijk.”

“Windmolens zijn een mooie vorm van duurzame energie. Het windmolenpark wat gepland staat voor deze regio, daar lobbyde ik 15 jaar geleden al voor. Er zijn verschillende redenen geweest waarom het toen lukte, zo dacht men toen dat er in Limburg te weinig wind waait om de molens te laten draaien. Ik ben lid van Coöperatie Zuiderwind waar ik mede-eigenaar ben van een windmolen. Het park breidt uit van vier naar vijf molens. Opvallend is dat bij de vijfde molen niemand bezwaar heeft gemaakt. De overlast bleek namelijk enorm mee te vallen! Het is belangrijk om altijd te zoeken naar een win-win situatie. Ja, er zitten ook nadelen aan een windmolen, stelt Gert. Maar daar staan ook genoeg voordelen tegenover!”

Windmolens zijn heel bepalend voor het landschap, daarom moeten ze in parkvorm, bij voorkeur in een lijnopstelling langs een weg of spoorlijn, staan. Solitair mogen er geen windmolens geplaatst worden maar zo is dat 20 jaar geleden wel begonnen.

Er is veel veranderd rondom windmolens. De oudere molens met twee wieken en grootere omtreksnelheden maakten veel meer lawaai dan de huidige windmolens. Hoe groter de wieken, hoe langzamer ze draaien en hoe minder lawaai ze maken. Veel weerstand komt op basis van geluidsoverlast. En ja, wanneer je je er aan ergert dan kun je hier zelfs indirect ziek van worden. “Meestal hoor je de molens niet omdat het omgevingsgeluid overstemt”, zegt Gert. “Wanneer het windstil is dan hoor je zoef, zoef zoef. Maar als mede-eigenaar kun je ook bij elke zoef een kwartje in je portemonnee horen vallen, en dat klinkt toch heel anders.”

“Toen ik ter oren kreeg dat Reindonk Energie & Co tot stand kwam ben ik direct lid geworden. Ik ben een geweldig voorstander van duurzame energie en als lid kun je meedenken en mee participeren in duurzame energie, zoals bijvoorbeeld windmolens.” Mede-eigenaar zijn van een windmolen is ideaal. Mede-eigenaar zijn betekent namelijk mee profiteren. Investeren betekent dat je rendement kunt behalen.

“Bijna iedereen is ervan doordrongen dat we van olie en gas af moeten omdat dat het klimaat teveel schaadt en verandert. Buiten deze reden kun je middels de duurzame opwekking van energie ook zelf profiteren en financiële voordelen behalen. Ik pleit er dan ook voor dat iedereen lid zou moeten worden van de lokale energie coöperatie!  Eigen stroom opwekken is niet alleen duurzaam, het houdt geldelijke middelen ook in eigen land. Om te bedenken dat alle opbrengsten van olie naar olielanden gaat, dat vind ik zonde.”

We moeten zo snel mogelijk van het gebruik van olie en gas af. Dit is belangrijk voor ons nageslacht, we moeten de wereld beter achterlaten dan toen we zelf geboren werden. Samenwerken met als missie om de gemeenschap beter te maken, dat is het doel!

Ook in zijn eigen woning is Gert ook heel bewust met het milieu bezig.

“Je kunt binnenshuis ook veel energie besparen. Alle lampen die ik dagelijks gebruik heb ik vervangen door led lampen.” Daarnaast heeft Gert een warmte pomp geïnstalleerd en heeft hij nauwelijks gas nodig. “In 2008 heb ik zonnepanelen laten plaatsen. Toen waren ze nog €1000 per stuk. Tegenwoordig zijn ze al een stuk goedkoper. Over vijf jaar heb ik mijn investering terugverdiend. Door een hogere vraag naar zonnepanelen kan de kostprijs een stuk omlaag. Maar ik geloof dat windenergie nog steeds de goedkoopste vorm van duurzame energie is. En de kostprijs van windenergie zakt nog steeds.”