Reindonk Energie & Co winnaar Groene Helden Stimuleringsprijs 2019

Sevenum/Maastricht, 26 april 2019 – Reindonk Energie & Co en De Wiek 2.0 zijn met hun initiatief Zonneweide ’t Veen verkozen tot winnaar van de Groene Helden Stimuleringsprijs 2019. Tijdens de uitreiking in het Provinciehuis Maastricht ontvingen zij uit handen van Hubert Mackus, gedeputeerde Provincie Limburg en Jelle de Jong, algemeen directeur IVN, een geldbedrag van €15.000 wat geïnvesteerd zal worden in de realisatie van Zonneweide ’t Veen. Van de 35 inzendingen nomineerden de jury zeven initiatieven, welke allen een geldbedrag in ontvangst mochten nemen.

Groene Helden Stimuleringsprijs
De Groene Helden Stimuleringsprijs is een initiatief van IVN Limburg en wordt uitgereikt aan ondernemers die zich sterk maken voor groene en duurzame initiatieven. De prijs is dit jaar alweer voor de vierde maal uitgereikt en deze keer kregen alle zeven genomineerden de gelegenheid om hun initiatief te pitchen aan het aanwezige publiek. De vakjury bestaande uit Hubert Mackus (gedeputeerde Provincie Limburg), Monique Princen (voorzitter MKB Limburg), Frank van Bussel (directeur KNHM), Ans Cristophe (college van bestuur Citaverde College) en Renske Visscher (regiodirecteur IVN Zuid) beoordeelden de initiatieven op de criteria duurzaamheid, burgerparticipatie, innovatie, economische spin-off en publieke voorbeeldfunctie. Op basis hiervan kwam Zonneweide ’t Veen als winnaar uit de bus. De tweede prijs van €10.000 ging naar het Limburgse Openluchtmuseum Eynderhoof. De derde prijs t.w.v. €7.500 kwam in handen van Herenboeren Land van Weert.

Zonneweide ’t Veen
Het gewonnen geldbedrag wordt volledig geïnvesteerd in de realisatie van Zonneweide ’t Veen; een herontwikkeling van het voormalige sportcomplex in Griendtsveen. De nieuwe zonneweide voorziet in de energiebehoefte van honderden huishoudens. Inwoners, bedrijven en organisaties uit Griendtsveen krijgen de mogelijkheid om te participeren en hun eigen groene stroom op te wekken via de 5.000-5.500 zonnepanelen. Bovendien streven de initiatiefnemers naar een evenwicht tussen een economisch exploitabele zonneweide en de landschappelijke inpassing ervan. De plannen mogen de natuur immers niet verstoren. Hiervoor worden allerlei maatregelen genomen zoals o.a. een natuurlijke opstelling, een insectenhotel en een groene zoom met inheemse beplanting. Volgens de initiatiefnemers kan er enkel op deze manier een langdurige, groene en lokale ontwikkeling ontstaan. Energetisch, sociaal én met gepast financieel rendement.

Inzet lokale energietransitie wordt beloond
Het winnen van de Groene Helden Stimuleringsprijs is voor Reindonk Energie & Co de zogenoemde kers op de taart. De energiecoöperatie van Horst aan de Maas en omstreken zet zich sinds enkele jaren middels verschillende lokale projecten actief in om energietransitie voor, door en met de gemeenschap te bevorderen. Met de Groene Helden Stimuleringsprijs wordt hun inzet daadwerkelijk beloond. Geert Claessens, voorzitter Reindonk Energie & Co: “Voor onze projecten is het draagvlak vanuit de gemeenschap essentieel. Bij Zonneweide ’t Veen is dit prima in orde en zijn de inwoners van Griendtsveen vanaf het begin actief betrokken. Het winnen van de Groene Helden Stimuleringsprijs is voor ons een teken dat onze activiteiten ook op provinciaal niveau ondersteund worden. Daar kunnen we alleen maar hartstikke trots op zijn.”