Sander Drissen

“Begin bij jezelf. Probeer zo zuinig mogelijk om te gaan met energie en haal het van duurzame bronnen.” – aldus Sander Drissen, inwoner van Sevenum en lid van Reindonk Energie & Co. We spraken hem over zijn visie op duurzame energie en hoe we samen kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Duurzaam huis
Als iemand het goede voorbeeld geeft, dan is het Sander. Momenteel is hij bezig met het bouwen van een, volledig duurzaam, nieuw huis. “Mijn nieuwe huis krijgt 20 zonnepanelen, een warmtepomp en een oplaadpunt voor mijn elektrische auto.” Een windmolen in de tuin gaat nog net iets te ver. We grappen er om, maar tegelijkertijd wordt het belang van het opwekken van duurzame energie duidelijk. “Ondanks al deze maatregelen, zal mijn energieverbruik niet volledig gedekt worden en zal ik energie af moeten nemen van een leverancier. Ik ben dan ook groot voorstander van de projecten die Reindonk Energie & Co begeleidt om hier in de regio duurzaam en lokaal op te wekken.”

Duurzame energie blijft complex
Als het om duurzame energie gaat is er volgens Sander in Horst aan de Maas nog veel te halen. “Je ziet wel dat het zich rond spreekt en dat er steeds meer daken met zonnepanelen zijn. Desondanks blijft energie voor veel mensen erg complex. Consumenten worden er steeds vaker mee geconfronteerd, maar het is moeilijk te begrijpen. Het gaat vaak vooral om het rendement wat het voor henzelf heeft. Maar ook de salderingsregeling blijft een vak apart”, voegt hij eraan toe. De mogelijkheden die Reindonk Energie & Co biedt, bijvoorbeeld in het project ’t Brugeind in Meerlo, zijn daarom voor inwoners erg interessant. Ze worden hiermee volledig ontzorgd en kunnen toch bijdragen aan en profiteren van duurzame energie.

“Laat de fossiele brandstoffen in de grond zitten!”
Naast het eigen financiële rendement heeft het natuurlijk voor de omgeving veel voordelen om energie via natuurlijke bronnen op te wekken. “De energie die op onze aarde komt, moeten we, via zonnepanelen en windmolens, zo veel mogelijk gebruiken. Deze energie ís er. Waarom zouden we dan energie uit fossiele brandstoffen halen, waarbij veel CO2 vrij komt? Laat het alsjeblieft in de grond zitten!”. Fossiele brandstoffen hebben namelijk miljoenen jaren nodig gehad en liggen diep opgeslagen in de aarde. Wij halen het er 1000 keer sneller uit dan het is ontstaan. De duurzame energie afkomstig van de wind en zon wordt dagelijks naar de aarde gestraald.

De uitdaging van duurzaam energie opwekken zit volgens Sander in het feit dat vraag en aanbod in balans moet zijn. Vanuit deze gedachte is het ook veel interessanter om lokaal energie op te wekken en te gebruiken. “Door het lokaal op te wekken en direct te gebruiken blijft het een ‘eigen’ product en draagt het ook nog eens bij aan de lokale economie.”

Investeer in zonnepanelen
Als het aan Sander ligt, moeten we beginnen met alle daken vol leggen met zonnepanelen. Daarna moeten we kijken naar windmolens en tot slot de zonneparken. “Er zijn enorm veel daken beschikbaar waar we zonnepanelen op kunnen leggen, zonder dat iemand daar last van heeft.” Maar net als voor consumenten geldt, dat bedrijven hierin ontzorgd moeten worden. Hij juicht het dan ook toe dan Reindonk Energie & Co bedrijven hierin kan ontzorgen.

De ambities voor duurzame energie zijn er, en gelukkig zijn er vandaag de dag al veel mensen mee bezig. Sander is er ook van overtuigd dat dit de komende jaren nog veel sterker zal worden, maar hoe groot de ambities ook zijn: begin bij jezelf. Ook jij kunt verschil maken!